"Дани Дунава"

Дунав је најдужа река након Волге, тече кроз 10 земаља и представља једну од најзначајнијих транспортних коридора. Због свог великог значаја, широм Европе 29. јуна, слави се манифестација под називом Дан Дунава.

Први пут овај дан обележен је 2004 године. Свих 14 подунавских земаља, које су потписале Међународну конвенцију о заштити Дунава прослављају овај дан. Манифестацију прате бројни догађаји који се организују како за најмлађе тако и за старије а једна од најзанимљивијих јесте и крстарење по Дунаву.

Ове године су се Дани Дунава обележавали у 27 градова у Србији, у циљу подизања свести о очувању ове значајне реке како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса и њихову заштиту.

Манифестација у Земуну трајала је 4 дана. Гости су могли да уживају у лаганим шетњама по Земуну где су обишли ресторан "Шаран", цркву Св. Оца Николаја, Стару Капетанију, Богојављенски плато, Велико ратно острво, споменик некадашњој железничкој станици у Земуну, хотел Југославија и др, у разгледању града отвореним аутобусом и наравно да уживају уз гудачки оркестар, где смо могли да слушамо велики број композиција класичне музике посвећених Дунаву и уз тамбурашки оркестар, који су извели велики број популарних композиција.




1. јула је била организована кружна тура од Земуна до Винче у две групе. Прва група је имала полазак са пристаништа код хотела Југоставија а друга група је ишла аутобусом са поласком у 8:00 испред хале "Пинки" у Земуну. Гости су посетили археолошко налазиште у Вунчи. Такође су посетили "Мали Дунав", који се налази у саставу Огледног пољопривредног добра Радмиловац и којим управља пољопривредни факултет.





                           
                                

Популарни постови са овог блога

АКТИВНОСТИ ПО ДАНИМА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ДУНАВУ С ЉУБАВЉУ"

АКТИВНОСТИ ПОСЛЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДУНАВУ С ЉУБАВЉУ“